9 C
Cegléd
2024. április 28. vasárnap
spot_img

Az ipari gumik és a magas terhelés

 

 

Az abroncsoknak különböző körülmények között kell teljesíteni. Ezt jól mutatja, hogy nehéz összehasonlítani egy személyautón és egy ipari munkagépen lévő gumit. Hatalmas eltérések vannak, szó szerint méretben is, de az összetétel, valamint az elvégzendő feladat is teljesen más, a rájuk nehezedő terhelésről nem is beszélve.

 

Az ipari abroncsok teljesítménye

 

Egyértelmű, hogy ezeket a gumikat nem éppen száguldozásra, nagy sebességre tervezték. A feladatuk az, hogy segítsenek a munkagépnek elvégezni a munkát. Eljuttatni az árut A-ból B-be, stabil alapot adjon például egy kotrógépnek a kotráshoz vagy egy darunak a rakodáshoz. Ha megnézzük a Gumiflex ipari gumi kínálatát, akkor láthatjuk, hogy különböző mintázat, méret és kialakítás érhető el.

 

Ez abból is adódik, hogy a munkagépek is eltérő feladatokkal, méretekkel rendelkeznek. Vannak olyan ipari abroncsok, amelyek már csak nagyságukból adódóan is tiszteletet parancsolnak. Persze felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért kell ekkora gumi? Nem elég egy kisebb? Az ipari munkagépek súlya akár többszöröse is lehet egy családi személyautónak. Ez már önmagában is indokolja azt, hogy sokkal nagyobb abroncsra lesz szükség. Nem ritka, hogy több tonna súlyt kell alapból megmozgatni. Ehhez még hozzájön az esetleges szállítmány súlya, amit sokszor szintén tonnában kell mérni.

 

Az ipari guminak ekkora terhelés alatt sem szabad “összeesnie”, stabil tartást kell adnia az egész járműnek, de ami még ennél is fontosabb, a mobilitásról is gondoskodnia kell. Már ebből is látszik, hogy kisebb méretű abroncsokkal egyszerűen lehetetlen lenne a feladat, mivel összeroskadnának a hatalmas súly alatt, ami mondanunk sem kell, komoly károkkal járna.

 

Ahány gép, annyi kialakítás

 

A méret mellett figyelembe kell venni azt is, hogy az adott ipari jármű milyen feladatot végez. Ha például laza talajon kell sokat mozognia, akkor olyan abroncsra van szükség, aminek a mintázata is megfelel a célra. Ilyen helyzetben mély és nagy barázdák kellenek, hogy a jármű meg tudjon kapaszkodni a földben, így biztosítva az előrehaladást.

 

Ha aszfalton történik a közlekedés, akkor viszont már a simább felület kerül előtérbe. Ezzel lehet a maximális tapadást és a súly megfelelő eloszlását biztosítani, hogy az ipari gumik még jobban tudjanak teljesíteni.

 

Fontos az összetétel

 

Traktorok, daruk, kombájnok, kis, közepes és nagy munkagépek. Teljesen más a felépítésük, a mozgásuk, ezért is fontos tényező, hogy az abroncs mennyire rugalmas vagy kemény. Az ipari gumik összetétele nagymértékben eltér a hagyományos gumiabroncsoktól. Sokkal nehezebben kopnak, amit a nagyon sűrű keveréknek lehet köszönni.

 

A vásárlás során azonban kiemelten oda kell figyelni arra, hogy melyiket rendeljük meg. Minden járműnek teljesen más igényei vannak, így ha biztosra akarunk menni, mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot először egy szakemberrel, aki segít eligazodni a kínálatban.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...