33.1 C
Cegléd
2024. július 17. szerda
spot_img

Milyen világítástechnikai színhőmérsékleteket ismerünk?

 

 

Sokan nincsenek tisztában a világítástechnika különféle színhőmérsékleteivel, pedig ezeket nem ártana tudni, ha szeretnénk, hogy az otthonunk kellemes fényárban ússzon. De vajon miért célszerű megoldás tudatosan választani a színek közül? Miben segít, ha meleg, miben ha hideg árnyalatokat választunk a lakásba?

 

Az alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ. Kitérünk arra, hogy melyik helyiségbe és milyet érdemes felszerelni.

 

Mik is azok a színhőmérsékletek?

 

A színhőmérséklet tulajdonképpen azt jelenti, hogy milyennek látjuk és érzékeljük az adott fényt. Nagy szerepe van a modern világítástechnikában, hiszen ennek köszönhetően osztályozhatjuk az egyes fényforrásokat. 

 

Az Elektrikstore.hu LED fényforrásai között megannyi változatot találhatunk, így nincs olyan helyiség, amibe ne lenne megfelelő világítás. A színhőmérsékletnek azonban tényleg nagy szerepe van a mai modern világítástechnikában, hiszen ennek köszönhetően lehet osztályozni az egyes fényforrásokat.

 

Ennek konkrét mértékegysége a Kelvin, amit röviden csupán egy K betűvel szoktak jelölni. Ez egy úgymond képzeletbeli skála, az egyik végpontján a hideg-, a másikon pedig a melegfehér fényekkel találkozhatunk. Maga az érték jelöli, hogy az egyes világítások milyen mértékben szolgáltatnak meleg vagy hideg fényeket.

 

Mit jelentenek az egyes értékek?

 

Mindenekelőtt tudni kell, hogy milyenek az általános fényviszonyok. A normál napfényes időjárás 4000K körül van, hajnalban és naplementekor ez alig 2500K lehet. Az tény, hogy maguk a benti világítások mesterségesek, tehát egy korszerű fényforrás által generált színhőmérséklet lehet csak igazán mérvadó. A modern világítástechnika szerencsére nagyban megkönnyíti a dolgunkat ezen a téren.

 

A színhőmérséklet megválasztását úgy érdemes igazítani, hogy az minden igényt ki tudjon elégíteni. Nem ugyanolyan fényforrás kerül a konyhába, mint amilyen a nappaliba, a hálószobába, vagy éppen a fürdőbe. Egyéni preferenciák lehetnek, viszont tudni kell, hogy egy túlzottan hideg fénynél nem tudunk majd pihentetően aludni, meleg fénynél pedig dolgozni nem lehet igazán.

 

A meleg és hideg színek alkalmazása

 

A világítástechnika különféle színhőmérsékleteit tekintve általában 2700K és 3500K közötti értékekkel lehet számolni. Ide tartoznak a LED fényforrások, azok a típusok, amelyek melegfehér fényt bocsátanak ki. Ezeket akkor érdemes használni, ha a cél a pihenés, a kikapcsolódás, az olvasás, a nyugalom megteremtése. Ez tehát főleg a kellemes hangulat megteremtésében játszhat szerepet.

 

A semleges vagy hideg fények célja, hogy segítse a tanulást, a fókuszált munkát, vagy éppen a hosszú távú figyelmet. A hidegfehér fénnyel ezt magasabb hatékonysággal tudjuk megtenni. Beltérben azonban óvatosan kell vele bánni, hiszen sokszor zavaró lehet a szem számára. Ipari helyiségekben, valamint egészségügyi intézményeknél akár 7000K-ig is elmennek, otthonra viszont erre egyáltalán nincsen szükség.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...