24.3 C
Cegléd
2024. május 5. vasárnap
spot_img

Mutatjuk, mennyi lehetőséget rejtegetnek a szárított gyógynövények!

 

 

Sokunk konyhájában megtalálhatók a szárított gyógynövények, mert rendkívül értékesek, elősegíthetik a gyógyulásunkat, és az egészséges életmódhoz is hozzájárulhatnak. Előnyeiket nagyrészt a bennük található növényi vegyületeknek, a polifenoloknak köszönhetik. 

 

Fogyasztásuk ezért célszerű, de ne feledkezzünk meg az élvezeti értékükről sem, hiszen finomabbá tehetjük velük ételeinket és italainkat is. A Soapcenter szárítmányai között sokféle növényi részeket találsz, amelyek felhasználása nem merül ki a táplálkozásban. 

 

De erről majd kicsit később, előbb nézzük meg, mire jók a polifenolok, és hogy csökken-e a gyógynövények értéke a szárítás által!

 

A polifenolok fontosak

 

A polifenolok erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, a bélrendszer működésére is pozitívan hatnak. Sok gyógynövény vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, úgyhogy ha hosszú távon szeretnénk megőrizni egészségünket, érdemes beépíteni az étrendünkbe a megfelelő típusú szárított növényeket az ajánlott mennyiségben. 

 

Bizonyos gyógynövényeknél alacsonyabb a polifenoltartalom szárított állapotban, de valamelyiknél nincs eltérés a frisshez képest. Mindkét formában nagyszerű tápanyagforrást jelentenek, ráadásul változatosabbá és ízletesebbé tehetjük az étrendünket. A szárított változatot mindenesetre egyszerűbb tárolni, és hosszabb ideig is megtehetjük, ellentétben a frissel.

 

A szárított gyógynövények felhasználása sokkal széleskörűbb, mint gondolnánk. Most mutatunk néhány ötletet, amelyekkel kreatív módon praktikus dolgokat tudsz készíteni a szárítmányaidból. 

 

Illatosítás és fürdőszer

 

A házi kézműves szappan és a fürdőgolyó nagyon elterjedt, mert személyre szabható és finoman kényezteti bőrünket. Rusztikus külsőt varázsolhatsz ezeknek, ha teszel bele egy kis levendulát, rozmaringot, borsmentát vagy bazsalikomot. Természetesen kis mennyiségben, hogy a lefolyó se duguljon el, de mutatós és természetes hatású lesz tőle a kozmetikumod. 

 

Fogj egy darab pamutot és töltsd meg gyógynövénnyel, a tetejét kösd össze spárgával. Mindenképpen erős illatú gyógynövényeket válassz hozzá, például levendulát, zsályát, borsmentát vagy kamillát, de bármit beletehetsz. 

 

Illatosíthatod vele otthonodat, de ajándékba is adhatod. Nem kell hozzá kézügyesség, nem kell tudni varrni, egyszerűen és könnyen elkészíthető. 

 

Gyógynövények a szépségápolásban

 

Tudtad, hogy gyógynövényekkel is ápolhatod a bőrödet, nem csak a bolti kozmetikumok alkalmasak erre? Ezek ráadásul természetes anyagok, így biztos lehetsz benne, hogy nem kerül semmilyen káros anyag a szervezetedbe. 

 

Készíthetsz egyszerű arctonikot, amitől összehúzódnak a pórusok. Mindössze annyit kell tenned, hogy összekeversz 2,5 dl gyógynövényes forrázatot 2 evőkanál almaecettel. Az arctisztítást követően elvégezheted a tonizálást is. Ha zsíros a bőröd, használj borsmentát és rozmaringot, ha normál, a rózsa és a levendula lesz a jó választás, ha pedig száraz, akkor a kamilla.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...