19.7 C
Cegléd
2024. április 29. hétfő
spot_img

Lakos Roland nyílt levele

Nyílt levélben szólította meg Dr. Lakos Roland polgármester jelölt Dr. Csáky Andrást, Cegléd polgármesterét az Ipari Park II. projekt kapcsán.

Csemő korábbi polgármestereként sok sikeres projektet levezénylő Lakos Roland szerint nagy a baj, az utolsó utáni pillanatokban cselekedni kell!

“Kedves András!

Az Ipari Park II. projekt kapcsán kereslek, és figyelemmel kísérve az elmúlt egy hónap történéseit, és nem látva azt, hogy mi lesz a megoldás; úgy döntöttem, hogy megpróbálok segíteni – leírom, hogy mit csinálnék a helyedben.

Teszem ezt azért, mert ceglédiként kötelességemnek érzem, hogy a tapasztalataimmal próbáljak segíteni, másrészt nem fér össze a városvezetésért való ajánlkozásommal, hogy hallgatok és kivárom az eljárás eredményét.

Előrebocsájtom, hogy nekem nem volt olyan pályázatom, amelyet ne valósítottunk volna meg, soha nem indult szabálytalansági eljárás Csemővel szemben, így csak abból a tapasztalatból tudok beszélni, amit a pályázatok megírásából és menedzseléséből szereztem.


Te is tudod, én is tudom, hogy felvetődhet a testületin akárki részéről, hogy a megoldást kell keresni – a képviselők ebben nem fognak tudni neked segíteni, ahogy a felügyelő bizottságnak sem ez a dolga. A projekt állapotának elemzésére felkért szakértő társaságtól (több millió forintért) inkább elvárható lett volna, hogy “lobbizni kell”-nél kézzelfoghatóbb megoldást és cselekvési tervet tegyenek eléd, ahogy a tanácsadó céged részéről is illett volna már (havi többszázezer forintért) megszólalni ebben az ügyben, lévén más nevesített feladatuk már nincs, mint ennek a projektnek a menedzselése.

Aztán az is lehet, hogy már minden irányban lázasan dolgoztok, csak erről még nem tud a közvélemény, akkor kérlek ne is olvasd tovább…, csak tedd közzé a lépéseidet, mert ezt kívánja a korrekt tájékoztatás és az egyik képviselő-képviselőjelölted is.

Szóval, amit csinálnék:

Odaülnék az érdi járási hivatal bejárata elé, és addig nem jönnék el, amíg nem adják a kezembe az elkészült út forgalomba helyezéséről szóló határozatot. Ahogy ez megvan, s míg ezt valamelyik kollégád tölti fel az ETDR rendszerbe, az eredeti példánnyal rohannék az Irányító Hatósághoz sírni, hátha az engedély birtokában még megmenthető a projekt egyik “lába” az elkészült út beruházás-elem. Halvány sanszot azért látok rá, mert bár minden határidőből kifutottatok, de mivel nincs eredményes és elszámolt projekt, így az út támogatási összegét a magyar államnak is vissza kell fizetnie az unió felé. Ezért az államnak sem mindegy, hogy “kegyelemből” tud-e részteljesítést elfogadni. Természetesen a városnak sem mindegy, hogy csökkenthető-e a visszafizetendő összeg.
Ezzel párhuzamosan a közművesítettség kapcsán mindhárom, az érvényes vízjogi engedély nélkül lebonyolított és így érvénytelen közbeszerzés nyertesével azonnal le kell ülni tárgyalni a szerződésük felbontásáról. A sajtóhírek szerint mindhárom gazdasági szereplő végzett már munkát, tehát velük elszámolási viszony keletkezett, a szerződésüket meg fel kell bontani. Szerintem számodra is világos, hogy az új közbeszerzési eljárást csak érvényes és hatályos vízjogi létesítési engedély birtokában tudsz kiírni, még akkor is, ha saját (önkormányzati) forrásból fogod tudni csak finanszírozni. Ha önkormányzati önerőből építesz, az is közpénz.
Haladéktalanul tájékoztatni kell a kialakult helyzetről azokat a vevőket, akik a bedőlt projekttel érintett területen vásároltak ingatlant. Nem tudom, hogy milyen határidővel és milyen állapotot (műszaki tartalmat) vállalt teljesíteni az önkormányzat, de hivatalosan is tudniuk kell, hogy a kivitelezési munkák leálltak.
Neked nem a 170 millió forint biztosítására kell előterjesztést tenned a testületed felé, hanem arra kell készülni, hogy a közművesítés mellett 400, vagy 600, vagy 800 vagy akár 1000 millió forintot elő kell teremtened, záros határidőn belül. Kérlek, vizsgáld meg azokat a nem kötelező önkormányzati feladatokat, önerős fejlesztéseket, amelyekre forrás van tervezve az idei évre. Ezekből kell összegyűjteni azt az összeget, amelyet az Irányító Hatóság kb. 45 nap múlva közölni fog. Azért kell minden eshetőségre felkészülni, mert ebben a percben senki sem tudhatja, hogy az út elszámolása lehetséges-e, a kamatos kamatot 2018-tól kérik-e. Hitem szerint akkor tudsz majd eredményesebben lobbizni a kamat egészének vagy csak akár egy részének elengedéséért, ha a visszafizetés tőkeösszege minél nagyobb mértékben rendelkezésre áll az előírás időpontjában, amivel a készség mellett a teljesítési képesség is bizonyítható. Azt is gondolom, hogy ez az esély arra is, hogy büntetésként ne zárják ki, akár évekre is a várost a jövőben pályázati lehetőségekből.

Kedves András!

Remélem, azt legalább magadnak elismered, hogy nagy a baj, és hogy az utolsó utáni pillanatokban vagy! Cselekedni kell!

Ha kérdésed van, hívj vagy írj!

Üdv: Lakos Roland”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hat polgármester jelölt

Átvették az ajánlóíveket a jelölő szervezetek és a jelöltek,...

Diákolimpiai elődöntő sikerek

2024.04.27-én Csongrád adott otthont a FitKid Országos Diákolimpiai "A"...

Nem sokon múlt a tömegbaleset

Ismét egy döbbenetes felvétel került elő a magyar utakról....

Szemkápráztató látvány a ceglédi napnyugtában

Több országos hírportál is beszámolt róla, az Időkép oldalán...

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...