19.7 C
Cegléd
2024. május 30. csütörtök
spot_img

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori: Mint írja a Válasz Online alapján többek között a HVG.hu is, “mire az önkormányzat észbe kapott, már késő volt, és most úgy tűnik, hogy kamatostul kell visszaadni az államnak 650 millió forintot. Ráadásképpen saját forrásból kell befejezni a munkát. A hanyagság ára így 1 milliárd is forint lehet.”

Napestig lehetne sorolni a botrányosan elköltött, szétcsalt, baromságokra fordított EU-s pályázatokat Magyarországon, a beruházások legalább elkészültek. A ceglédi eset viszont azért botrányos, mert ott szinte semmi sem készült el. „Ilyet még nem láttam, és nem is nagyon hallottam hasonlóról” – mondta el egy EU-s pályázati szakértő, aki hosszú évekig dolgozott településfejlesztési projekteken.

Még csak azt sem állítja senki az üggyel foglalkozó helyi politikusok közül, hogy a pénzt ellopták. A legvalószínűbbnek az látszik, hogy egyszerűen elfeledkeztek arról, hogy ipari park építésére nyert a város egy csomó pénzt, és amikor a határidők lejárta utána kapkodva igyekezték menteni a helyzetet, csak még nagyobb lett a baj.

Jelen állás szerint reális, hogy a városnak kamatostul kell visszafizetnie az EU-s támogatást, és saját pénzéből befejeznie az építkezést, összesen 1 milliárd forint körüli veszteséggel zárva a kalandot. Mindezt úgy, hogy a település éves bevétele 2023-ban 10 milliárd forint körül alakult, azaz a város lehetőségeihez képest ez őrületes összeg.

Az építkezéseket a város akár saját forrásból is befejezné, ezt már megszavazták a képviselők, azt remélve, hogy ha 2025-re elkészül az ipari park, akkor a rajta lévő telkek eladásából valamit vissza lehet hozni a veszteségből.

Eddig egy ember bukott bele az ügybe: Vasvári Csaba, a beruházás intézésével megbízott önkormányzati cég vezetője. Őt már menesztették. Csáky András polgármester azt állítja, hogy Vasvári azzal hitegette, hogy minden rendben megy, és csak idén február végén értesült arról, hogy a város bukhatja a pénzét.

A képviselőtestület többségét alkotó Fidesz frakcióvezetője, Ferenczi Norbert a polgármestert tartja a fő felelősnek. Ő többek között így fogalmazott a Válasz Online-nak: „A helyzet azért alakult ki, mert Csáky András polgármester úr sajnos évekig semmit sem törődött ezzel a beruházással. Ez számunkra is megdöbbentő, mert ennél azért felelősebb embernek ismertük meg, de nagyon úgy tűnik, hogy ki se nézett a területre.”

Most leginkább arról szól a vita, hogy a képviselőtestület vagy a polgármester volt-e Vasvári munkáltatója; hogy a fideszes többség által javasolt felügyelőbizottsági tagoknak kellett volna-e észlelniük a csúszást; hogy Vasvári tényleg az orránál fogva vezetett-e minden hivatalnokot és politikust Cegléden, és ha igen, akkor miért tette ezt.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...