13.3 C
Cegléd
2024. május 4. szombat
spot_img

Az anyák napja mindenki számára különleges

 

 

Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és törődésük pótolhatatlan a gyermekeik életében. Nem véletlenül gondolunk rájuk anyák napján, hiszen ekkor különösen megérdemlik az odafigyelést és néhány kedves gesztust.

 

Mikor ünneplik az édesanyákat?

 

Valószínűleg a többség tisztában van azzal, hogy az anyák napját nemzetközi ünnepként tartják számon, ennek ellenére a világ különböző tájain teljesen eltérő időpontokban köszöntik fel az édesanyákat. Az anyák napja 2024 tavaszán hazánkban május ötödikére esik, így ehhez mérten érdemes kalkulálni az ajándékok, virágcsokor beszerzésével vagy akár egy meghitt, közös program megszervezésével. Az Ünnepek.center weboldalán számos frappáns ötlet található, amelyek támpontot adnak a legideálisabb meglepetés kiválasztásához.

 

A legtöbb országban az édesanyák ünneplésére májusban kerül sor, valamint sok esetben nem egy konkrét dátumhoz kötődik. Jellemzően egy-egy vasárnapot jelölnek ki az ünneplésre, mely például Franciaországban május utolsó vasárnapja. Ugyanakkor Norvégiában vagy Oroszországban a hűvösebb hónapokban adnak teret az ünneplésre, ezeken a helyeken februárban és novemberben mutatja a naptár az ünnepet.

 

A hagyomány eredete

 

A mai formában ismert anyák napi ünneplés a 20. században vált elterjedtté, azonban már jóval korábban, az ókori birodalmakban is fontosnak tartották az édesanyák elismerését.

 

Az ókori görög hagyományok szerint Zeusz édesanyját, Rheát tekintették a Föld és mindenki Nagy Anyjának. Az ő ünnepe a tavasz és az újjászületés szimbóluma, ekkor az emberek Rhea üdvözlése mellett a földi édesanyákat is köszöntötték. 

 

Augustus császár egy egész ünnepkört épített fel az anyák napja kapcsán, és ehhez igazította a szent hetet, vagyis a Hilariát. A keresztény kultúrákban gyakorlatilag azonnal kialakult az anyaság tisztelete és kultusza, mely Szűz Mária személyéhez fűződött. Mária istenanyaságának ünnepe sokat változott az évek során, olykor elhalványult, máskor erősödött. Végül XI. Piusz pápa rendelte el katolikus ünneppé, melyet október 11-én tart a keresztény egyház.

 

Tippek a tökéletes ajándékhoz

 

Az anyák napja egy igazán szép és érzelmes ünnep, mely közelebb hozhatja a családot, illetve megerősítheti a szülő-gyermek köteléket. Már egészen kicsi kortól lelkesen ötletelnek a gyerekek, hogy vajon milyen meglepetéssel készüljenek ezen a jeles napon szeretett édesanyjuknak.

 

Egy csodálatos csokor az anyuka kedvenc virágaiból pont olyan klasszikus, de remek választás lehet, mint egy finom csokoládédesszert. Aki szeret a konyhában tevékenykedni, az előrukkolhat egy olyan ízletes süteménnyel is, mint a Simnel torta. 

 

Az ékszer mindig jó opciónak bizonyul, de aki tárgyi ajándékok helyett az élményeket részesíti előnyben, az kedvére válogathat olyan páros élmények között, mint színház- vagy mozilátogatás, kirándulás, koncert vagy wellness. Bármilyen formában is emlékezünk meg az édesanyákról, a szemükből tükröződő hála megmelengeti majd a szívünket!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...