16.2 C
Cegléd
2024. május 21. kedd
spot_img

A megfelelő vezetőperselyeket választva fellendülhet a hazai termelés!

 

 

A CNC hosszesztergák egyik kulcsfontosságú komponense a vezetőpersely. Ezek teszik lehetővé a megmunkálás során a nagy pontosságot és ismételhetőséget. A munkafolyamatok során kulcsszerep hárul rájuk az anyagok rögzítését tekintve. A pontos pozicionálás biztosításának létfontosságú eszközei.

 

A megfelelő vezetőpersely és esztergapatron fontossága

 

A gépek teljesítménye, így az egész termelés fellendítése nagyban múlik azon, hogy minden esetben a megfelelő, jó minőségű eszközöket használjuk a munkafolyamatok során. A vezetőpersely mellé be kell szerezni minőségi esztergapatront is például a Bartoolstól.

 

A CNC hosszesztergák minden egyes összetevőjének kiválónak kell lennie, hogy igazán hatékonyan lehessen használni az eszközt. A megfelelő vezetőpersely használatával például csökkenthető a selejtek száma, így a teljesítménynövekedés egyértelmű.

 

Vezetőperselyek típusai és azok jellemzői

 

Számos különböző típus érhető el a piacon, melyek különböző alkalmazásokhoz és anyagokhoz készültek. A két leggyakoribb a fix és a mozgó (vagy más néven forgó) persely. Előbbinél a munkadarabok rögzítése statikusan történik, utóbbinál lehetőség van azok forgatására is.

 

  • Fix persely: Érdemes ezt a típust választani, ha a stabilitás és a pontos pozicionálás a legfontosabb. Ideális választás rövidebb, vastagabb munkadarabokhoz.
  • Mozgó (forgó) persely: A hosszabb, vékonyabb munkadarabok esetén előnyösebb. Csökkentik a súrlódást, ezáltal a hőtermelés is kisebb lesz. Végeredményben javítják a munkadarabok felületi minőségét.

 

Így válasszuk ki a megfelelő vezetőperselyt

 

Ahhoz, hogy a CNC esztergagépek optimális teljesítménnyel működhessenek, fontos a megfelelő vezetőpersely kiválasztása. Hogy jól döntsünk, ismernünk kell a munkadarab anyagát, hosszát, átmérőjét, és hogy milyen terhelések fordulnak majd elő a megmunkálás során.

 

Az alábbiakat mindenképp figyelembe kell venni a vezetőpersely kiválasztása során:

 

  • Anyaghasználat: Ahhoz, hogy hosszú távon megőrizze a pontosságát, ellenálló anyagból kell, készüljön, mely a kopásoknak és a korróziónak is ellenáll.
  • Tolerancia: Szoros toleranciát fenntartani képes perselyt érdemes választani, hogy a megmunkálás nagy pontosságú legyen.
  • Beállítás: Érdemes könnyen beállítható perselyeket választani. Emellett fontos a gyors és könnyű cserélhetőség is, hogy minél kevesebb legyen a gép állásideje.

 

Fellendítheti a termelést a jól megválasztott vezetőpersely?

 

Mindenképp! Jelentősen javíthat a CNC esztergagép gyártási teljesítményén a megfelelően megválasztott vezetőpersely. Azaz ezáltal növelhető a termelés! Csökkenni fog a hibák száma, a gyártás sebessége nőni fog, emellett pedig javul majd a munkadarabok felületi minősége is.

 

A szerszámok élettartamára is pozitív hatással lehet a megfelelő vezetőpersely, mely így csökkenő karbantartartási költségeket eredményez úgy, hogy közben növekszik a gyártási hatékonyság. Elmondható, hogy a versenyképesség is múlhat egy ilyen eszköz kiválasztásán.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...