16.3 C
Cegléd
2024. május 21. kedd
spot_img

Nem szabad húzni az időt, ha kancsalságról van szó!

 

 

A gyerekek egy részénél azt tapasztalhatjuk, hogy bizonyos szituációkban vagy állandó jelleggel kancsalítanak. Vannak, akik csak fáradtság, nyűgösség esetén, másoknál azonban látványos és állandó ez a jelenség.

 

Szülőként azonban tudni kell azt, hogy ennek a kivizsgálását soha nem szabad évekig húzni és legyinteni sem szabad rá. Már az egyéves gyerek is könnyen vizsgálható, a probléma pedig csak akkor szüntethető meg, ha a kezelést időben elkezdik. A kancsalságot nem lehet kinőni, hanem szakemberhez kell vele fordulni!

 

Mi is pontosan a kancsalság?

 

Ha azt látjuk, hogy a gyermek nem képes mindkét szemével egy adott pontra fókuszálni, akkor az Optimum Szemészetnél végzett gyermekkori szemvizsgálat legyen az első lépés. Kétféle kancsalság létezik, az első esetében a szemizmokat mozgató agyidegekkel van a probléma, a második esetben pedig dioptria hibáról beszélhetünk. Ezek a problémák nagy részben veleszületettek, de sok esetben 1,5-4 éves kor között alakulnak ki, valamilyen lezajlott betegség után.

 

A kancsalság egyáltalán nem esztétikai probléma!

 

Vannak szülők, akik úgy gondolják, hogy egy kis kancsalság belefér, majd kinövi a gyermek. Ez egy rendkívül hibás felfogás, melyekkel akár meg is pecsételhetjük a gyermek sorsát, hiszen ezt a problémát kizárólag gyermekkorban lehet orvosolni.

 

A kancsal gyermek nem lát megfelelően, és ha elhanyagoljuk a kezelést, akkor a helyes látás nem is tud kialakulni, ezzel pedig egész életre szóló negatív következményeket okozhatunk a gyermek számára!

 

Hogyan lát egy kancsal gyermek?

 

A gyermek ebben az esetben csak az egyik szemét használja helyesen amikor fixál egy tárgyra, a másik szem pedig nem a megfelelő irányba néz. Ezen a szemen idővel tompalátás alakul ki, ráadásul az egyszemes látás miatt a térlátás sem fog létrejönni a szemben.

 

A hosszú távú következmények

 

Ha egy gyermek nem lát megfelelően és hiányzik a térlátása, akkor fizikai tünetekkel is találkozik, ami lehet fejfájás, koncentrációs nehézségek, szemfájdalom. Ennél még komolyabb az a következmény, hogy később nem fog tudni hivatásos jogosítványt kapni, így bizonyos szakmák gyakorlásából eleve ki lesz zárva.

 

A kancsalság gyógyítása

 

Ha tehát időben orvoshoz fordulunk, akkor megkezdődhet a szem terápiája, mely a legtöbb esetben abból áll, hogy az egészséges szemet letakarják és a rossz szemet kényszerítik arra, hogy végezze el a látást.

 

Sok esetben szemüvegre is szükség van a fénytörési hibák orvoslása miatt. Ha ez az út nem járható vagy nem vezetett megfelelő eredményre, akkor jön a műtét, melynek célja a térlátás kialakítása. Minél hamarabb elkezdődnek ezek a kezelések, annál nagyobb esély van arra, hogy ez a probléma korrigálásra kerül.

 

Szomorú hír, hogy felnőttkorban a kancsalság már nem gyógyítható, a műtéti megoldások már csupán esztétikai lehetőséget nyújtanak. Így a szülők felelőssége az, hogy figyeljék a gyermek szemeit, és ha problémát észlelnek, akkor minél hamarabb elvigyék őt szakorvoshoz, ahol a szemvizsgálat során akár más problémákra is fény deríthető.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...