19.7 C
Cegléd
2024. május 30. csütörtök
spot_img

Csodálatos Erdély

A “Határtalanul!” program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi diákok számára, hogy megismerjék a határon túli magyar közösségeket és a történelmi Magyarország nevezetes helyszíneit. Az utazások során a fiatalok első kézből tapasztalhatnak meg történelmi, kulturális és közösségi értékeket, erősítve ezzel a nemzeti identitástudatot és összetartozás érzését.

A program különböző kirándulásokat finanszíroz, amelyek a Kárpát-medencébe szerveződnek, így a résztvevők ellátogathatnak például Erdélybe, Felvidékre, Kárpátaljára, a Vajdaságba vagy akár Muravidékre is. Ezek a kirándulások általában magukban foglalják a közös programokat, mint például iskolalátogatások, emlékhelyek megtekintése és kulturális eseményeken való részvétel.

Erdély! Egy hely, amely történelmi varázsa és lenyűgöző természeti tájaival várja az utazókat. Minden nap tele van felfedezéssel és kalanddal. A Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola tanulóival 5 napon keresztül mi is megtapasztaltuk ezt.

Kora reggelen indultunk a Táncsics Iskola hátsó kapujától, izgatottan várva, hogy felfedezzük Erdély csodáit. A határ átlépése után első állomásunk Arad volt, ahol koszorúzással tisztelegtünk az aradi vértanuk előtt. Dévában egy rövid séta következett, amely lehetőséget adott a vár megismerésére. A nap csúcspontja Vajdahunyad volt, amely varázslatos hátteret biztosított a kora délutáni órákban. Estére Parajdra érkeztünk, ahol vacsora várt. Ez már hagyományosan a töltelékes káposzta, ami a gyerekeknek nagyon ízlett. A szállás elfoglalása után mindenki megérdemelt pihenőre tért.

A második napon egy helyi iskolát látogattunk meg, ahol betekintést nyerhettünk az oktatás életébe.  Természetesen a foci sem maradhatott ki. A parajdi és ceglédi gyerekek fergeteges focimeccset játszottak. A nap fénypontja a híres parajdi sóbánya volt, ahol a sportolási lehetőségeket kihasználva szívtuk magunkba a gyógyító sós levegőt.

A harmadik napot a Madarasi-Hargitán töltöttük, ahol a természet szépsége nyűgözött le minket. Induláskor még a fák virágzásba borultak, kellemes tavaszi időjárás volt. Mire felértünk a célállomásra dermesztő hideg és lábszárközépig érő hó fogadott. Hóesésben indultunk le a hegyről.

Orbán Balázs emlékhelye is mély benyomást tett ránk a méltán híres székelykapu sorral. Farkaslaka és Korond falvai hagyományos kézműves tevékenységeikkel kápráztattak el, és lehetőséget adtak néhány egyedi, helyi kézműves termék megvásárlására.

A negyedik napot a természet jegyében töltöttük: a Békás-szoros lenyűgöző sziklaformációi és a Gyilkos-tó sötét vize igazi különlegességek. Kőrispatak falujában a Szalmakalap Múzeum adott otthont egy kis időutazásnak, majd a napot a Szováta-tó mellett fekvő Medve-tónál zártuk.

Az utolsó napon a Tordai-hasadék szédítő sziklafalai között sétáltunk, majd Kolozsvár történelmi központjában barangoltunk, mielőtt végleg búcsút intettünk Erdélynék. Este érkeztünk vissza a Táncsics Iskola kapujához, tele új emlékekkel és élményekkel.

Bízunk benne, hogy az évek óta tartó lehetőséggel a jövőben is tudunk élni. Minél több gyereknek megmutatva ezeket a csodálatos tájakat.

Rimóczi Gábor igazgató

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...