16.2 C
Cegléd
2024. május 20. hétfő
spot_img

Tapasztalat, koncepció és ambíció

Független jelöltként, de helyi civil szervezet és párt támogatásával indul Cegléden a polgármesteri székért folytatott versenyben dr. Lakos Roland, aki korábban Csemőben írt sikertörténetet a település első embereként. A jogász végzettségű szakember előbb ügyvédként szerzett tapasztalatot az önkormányzatokkal való kapcsolattartás és jogi segítségnyújtás világában, majd Csemő jegyzője volt 2004 és 2013 között. Rövid közjegyzői kitérő után, 2014-ben a voksok 51,08 %-ával polgármesterré választották a csemőiek. Munkáját és eredményeit látva 5 év múlva a voksok 99,95 %-ával újrázott. Most Cegléden indul, korábbi tapasztalataira alapozva vállalja a megmérettetést, jól körvonalazott elképzelésekkel városunk jövőjéről.

– Jelszavai: „Van múltam, van koncepcióm és van ambícióm!” Menjünk sorban: mire büszke a csemői polgármesteri időkből?
– 2014 őszén arra kértem és kaptam felhatalmazást, hogy közösen, fejlődő pályán tartsuk Csemőt, majd öt év múlva, ugyanazzal a képviselő-testülettel újra bizalmat kaptam a település szolgálatára. Büszke vagyok arra is, hogy a pályázati források felhasználása mellett önerőből is tudtuk fejleszteni Csemőt.
Minden önkormányzati épületet felújítottunk, fejlesztettük a közterületi részeket és működtettük a kialakított helyi ellátórendszert. Sikerrel bizonyítottuk be magunknak, az országnak és Európának, hogy az ápolt települési környezet tekintetében is tudtunk fejlődni az elmúlt húsz évben. Tartottunk sok szép rendezvényt, és még sikerült megnyerni a jubileumi Nemzeti Vágtát is. Sok emlék, felejthetetlen pillanat – gyönyörű időszak volt! A csemői életművem teljes és most készen állok arra, hogy tudásomat és a tapasztalatomat Cegléd szolgálatába állítsam!

“Sikerrel bizonyítottuk be magunknak, az országnak és Európának, hogy az ápolt települési környezet tekintetében is tudtunk fejlődni az elmúlt húsz évben.”

– Van koncepcióm – szól jelszava második eleme. Cegléd – a fejlődő város címmel január 10-től hetente egy-egy témát részletesen ismertetett a programjából. Ajánlom az olvasók figyelmébe, mert alapos és innovatív programot olvashatunk. Ön mely területeket tart a legfontosabbnak és legsürgetőbbnek, ahol lépnie kell Ceglédnek?
– Az egyik, hogy megoldást kell találni a város közlekedési helyzetére. Jelenleg Cegléd a reggeli és délutáni csúcsforgalomban nagyjából közlekedhetetlen. Ezen csak úgy lehet változtatni, ha sikerül alternatívát kínálni a nem saját járműves egyéni közlekedésre. Véleményem szerint már a tervezésnél két kiemelt szempontnak érvényesülnie kell: a forgalom kivezetése a központból, és a helyi tömegközlekedés újra szervezése, ez utóbbit lehetőség szerint elektromos buszokkal és körjáratokkal kell megvalósítani.
Az igazi győzelem az lehet, ha mindezt úgy sikerül megvalósítani, hogy az igénybevétel a helyi lakosság számára ingyenes. A rendszer kialakítása és működtetése is önerőből történhet, amely csak akkor tud megvalósulni, ha az a kötelező feladatok ellátását nem veszélyezteti.

A másik, hogy elinduljon egy bérlakás építési program, amely lehetővé teszi, hogy az alacsonyabb jövedelmű vagy kiszolgáltatott csoportok is megfizethető lakásokhoz juthassanak.
El kell érni, hogy Cegléd vonzó legyen a fiatalok számára, ehhez pedig esélyt kell kapniuk az önálló életre itt, helyben. Szerethető élettérré kell tennünk városunkat, ahol első körben a helyi fiataloknak van kedvük helyben maradni, második körben máshonnan is hívogató legyen ideköltözni. Kiszámítható és őszinte, nyitott és emberközeli önkormányzatot ígérek, akinek lesz ereje és módja figyelni a fiatalra és az idősre egyaránt.
Ez egy újabb kapcsolódási pont lehet a helyi vállalkozásokkal, befektetőkkel is. Partnerséget kell kiépíteni és fenntartani az önkormányzat a szakiparosok és a foglalkoztatók között. A városnak vannak ingatlanai, Ceglédnek vannak építőipari szakemberei és olyan nagyfoglalkoztatók, ahol folyamatos az igény a képzett munkaerőre. Az önkormányzatnak középre kell állnia és cselekvési tervvel mozgatnia a szereplőket, szervezni a működést.

“Sok emlék, felejthetetlen pillanat – gyönyörű időszak volt!”

– Harmadik jelszava „Van ambícióm”, vagyis energiája, amellyel szaktudását, tapasztalatát városa fejlődésének szolgálatába állítaná, ha a választók bizalmat szavaznak Önnek. Mi lenne az első intézkedése polgármesterként, ha a választók bizalmát megkapja június 9-én?
– Elbontanám azokat az ajtókat, amelyek lezárják a hivatali folyosót, mindkét oldalról.

– Mi a véleménye az ipari park botrányról? Korábban kifejtette mit lehetne tenni a következmények enyhítésére. Ma mit gondol erről, hiszen – megválasztása esetén – könnyen lehet, hogy szembesül egy üres városkasszával?
– A probléma a város minden lakóját érinti, ezért is fogalmaztam meg nyílt levélben az általam fontosnak tartott teendőket. Nem látom nyomát semmilyen intézkedésnek, de bízom abban, hogy a jelenlegi vezetés a testületi határozatban írtak szerint egyrészt megvizsgálta az elállás lehetőségét és szükségességét, másrészt kész tervei vannak arra az esetre, ha a szabálytalansági eljárás sok százmilliós visszafizetési kötelezettséget állapít meg.

“Sikerült megnyerni a jubileumi Nemzeti Vágtát is”

Jelenleg “kampány üzemmód” van, ami alapvetően egy “más állapot” a megszokott hétköznapokhoz képest. Nekünk a város jövőjéről kellene beszélgetnünk, gondolatokat cserélnünk, ehelyett az energiák jó részét a másikba való beleállás és a sértegetés emészti fel. Egyvalamit pedig mindannyian megtanulhattunk a múltból, hogy a gyűlölet egészen biztosan nem fogja megoldani egyetlen problémánkat sem. Csemőben, a korábbi kampányokban több volt az érv és kevesebb az indulat.

– Polgármester jelöltként egyedül Ön tartott utcafórumokat Cegléden tucatnyi helyszínen, milyen volt a lakosság aktivitása, megkeresték-e konkrét problémákkal, kérdésekkel?
– Számomra az volt a fontos a fórumokkal, hogy miután minden házba nem tudok eljutni, legyenek helyszínek a város különböző pontjain, ahol elérhető, megszólítható vagyok. Átlagban 10-15 fő jelent meg, a legtöbb 55 fő volt egy helyszínen. Az esetek 95 %-ában tudatosak voltak a megjelentek, és kérdés nélkül az aláírásukkal a támogatásukról biztosítottak. Többen kérdéseket tettek fel, beszélgettünk a választókkal. Én pozitívnak értékelem a fórumokat.
Én felkészültem a feladatra, számítok a ceglédiek támogatására, ahogy Ők is számíthatnak rám!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...