16.2 C
Cegléd
2024. május 20. hétfő
spot_img

Zöld polgármesterjelölt

Földi Áron, polgármester-jelöltként indul városunkban. A jelölt érdekes pályát futott be az önkormányzati politikában. Korábban négy cikluson át volt önkormányzati képviselő. 2006-ban ő volt az első hazánkban, aki egy ökopárt, az Élőlánc Magyarországért párt színeiben választáson mandátumot szerzett.  2010-től Cegléden, 2014-től a Megyeházán, majd 2019-óta ismét a városi képviselő-testületben képviselő. Úgy tűnik, ugyanazt a pártot támogatja minden viharon át. Még mindig az LMP-Zöldek színeiben politizál. Életvitelében konzervatív értékrendet képvisel. Három gyermekét fül-orr-gégész feleségével keresztény szellemben nevelik. A jelöltet kérdeztük a választás kapcsán.

– Hogyhogy még mindig a megszűnés határán lebegő LMP színeiben indul a választáson?

– Éppen 15 éve segítem a pártot. Minden választáson nagy mennyiségű ajánlást gyűjtöttem, vagy éppen indultam akár országgyűlési képviselőnek is, ha kellett, aki hozzájárul a parlamenti frakció létrejöttéhez. Számomra a teremtett világ védelmének eszménye egy tiszta és jól körülhatárolható gondolat. Nem hinném, hogy valaki lenne, aki tagadná létjogosultságát. Amíg erre lehetőségem van támogatni fogom őket.

– Milyen koncepciója van a város irányítására?

– A város rendelkezik az alapvető tervekkel és koncepciókkal. Igaz, ezeket csak a pályázatok érdekében, mint kötelező pályázati elem íratták meg a szakemberekkel, majd utána a fiók aljára temették. Pedig ezek a dokumentumok az alapját képeznék a város fejlesztésének, az egyes döntéseket segítenék. Ezekre a fejlesztési dokumentumokra épül többek között a rendezési terv is, mely alapjaiban meghatározza a város szerkezetét és élhetőségét. Első körben ezeket a dokumentumokat szükséges elővenni és frissíteni.

– Milyen intézkedéseket tervez a környezetvédelem terén, mint zöld polgármester?

– A levegőtisztaság, a zöldhulladék kezelése és a közlekedés terén látok beavatkozási lehetőséget. Elsődleges a szemléletformálás, de az önkormányzatnak is hatékony segítséget kell nyújtania. Nem szabad hagyni, hogy a téli időszakban műanyaggal fűtsenek tudatlanságból vagy a szegénységből kifolyólag. A városban keletkező zöldhulladékot itt helyben kell tartani és komposztálni, a nagyobb mennyiségeket pedig egy központi komposztálóban feldolgozni.

– Milyen tervei vannak a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére?

– Elsősorban egy közlekedésfejlesztési koncepcióra van szükség, amit közlekedésmérnök szakemberek állítanak össze. Szűklátókörűség, hogy eddig ez nem készült el.  A kerékpárutak, kerékpársávok hálózatának bővítése, a gyalogos járdák fejlesztése és a tömegközlekedés fejlesztése a legfőbb cél. El kell érkeznie annak az időnek is, mikor kialakítjuk a városon belüli tömegközlekedést.

– Na de mit tett ön a szemléletformálás érdekében? Ön is használ autót?

– Három gyermeket nehéz lenne úgy koordinálni, hogy nincs autónk. Ingatlan értékbecsléseket sem tudnék végezni tömegközlekedéssel vagy kerékpárral, igaz kb. 10-15%-át a megbízásoknak így teljesítem. A 18 év képviselőség alatt egyszer sem mentem autóval, egyetlen ülésre sem. Engedélyem sincs a Városháza udvarára való behajtásra, mert nem is kértem. Joggal teszik szóvá a lakosok, hogy a polgármester autója miért állhat a bejárattól 5 méterre, miközben az okmányirodába igyekvőknek nincs lehetősége bevinni a kerékpárt az udvarra. Első intézkedésem lenne polgármesterként, hogy az autót eladnám és a parkolóhelyén kerékpártározót hoznék létre az ügyeiket intézők részére.

– Mit ígér a családoknak, ha már a konzervatív családpolitikát vallja magáénak?

– Elsősorban a lakhatás kérdését kell rendezni. Az aktuális állami programokat segítenie kell a városnak is.  El kell oda is jutni, hogy a bérlakás állományunkat bővítjük. Cegléden jó az óvodai és iskolai ellátás, a bölcsődei kapacitás is fejlődik. A szabadidős programokat pedig a városnak kell biztosítania.

Azon családok erőfeszítéseit, ahol több gyermeket vállalnak, egy nagycsaládos programmal szeretném elismerni, mint ahogyan teszik azt a testvérvárosunkban Sepsiszentgyörgyön is. Ott a három vagy több gyermekesek 75%-os kedvezményt kapnak a különféle közszolgáltatások jegyáraiból.

– Mi a terve a zöldfelületekkel, ha ön lesz a polgármester? Felbontja az aszfaltot és a térkövet?

– Nem bontok fel semmit, nem vagyok méregzöld. De tény, hogy a parkok és zöld növények teszik a várost élhetővé. Örvendetes, hogy a választási kampányban a város vezetése fákat ültetett és nagy figyelmet fordít a locsolásra is. A kiszáradt fák száma is kevesebb lenne, ha minden évben kampány lenne…

Ennél viszont fontosabb a hatékony zöldfelület gazdálkodás a városrendezésben tervi szinten is. Sokan nem értették, hogy javasoltam a Hunyadi utcai megüresedett építési telket a kis park mellett megvásárolni. Hát azért, mert ebben a ciklusban így is nagyon sok zöldfelületet vettünk el a várostól. Ha nem kompenzáljuk, akkor a végén a maximális beépíthetőséghez jutunk el, annak minden hátrányát elszenvedve.

– Hogyan támogatná a vállalkozásokat és a munkahelyteremtést?

– A helyi adóbevételek nagyon fontosak a város költségvetésében. A helyi vállalkozókat hozzá kell segíteni, hogy a közjavak használatával arányosan legyenek adóztatva. A nagy alapterületű épületekkel és telkekkel rendelkező multinacionális cégek pedig fizessenek többet, hiszen többet is terhelik az épített és a természeti környezetet. Az infrastruktúra fejlesztése, a sokat vitatott ipari park fejlesztés is valójában a multiknak a nagyvállalatoknak kedvezett. Most, hogy bedőlt a finanszírozás, saját erőből nem kötelező feladatként elvégeztük a milliárdos nagyságrendű beruházást. Áhítattal várjuk a multikat, akik majd annyit sem fognak fizetni a telkekért, amit az útépítésre és közműfejlesztésre fordítottunk. Végső soron jobban jártunk volna, ha ingyenesen vagy nagyon kedvezményes árakon a helyi vállalkozóknak biztosítottunk volna lehetőséget az ipari parkba települni. Kicsit merészebb városvezetéssel sikerülhetett volna akár a vízkutató vállalatot is egy ilyen telekre kitelepíteni.

(x)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...