16.7 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

 

 

Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal, összetevőkkel szemben, amely igen változatos tünetekben nyilvánulhat meg. Ráadásul egyre gyakoribb a kutyák esetében is. Ahogyan nálunk, embereknél is okozhatják az élelmiszerekben található komponensek, úgy az állatoknál is felléphet takarmányallergia a tápokban lévő alkotóelemek kapcsán.

 

A hírekből is tudjuk, hogy gyakoribbá váltak a különféle érzékeny reakciók, ahogy azt is, hogy feltétlenül foglalkoznunk kell a jelenséggel. Szerencsére van megoldás, beszerezhető például a Grandopet.hu webshopból hipoallergén kutyatáp, de ehhez persze fontos, hogy felismerjük, hogy valóban allergiával van dolgunk.

 

Intő jelek, hogy a kutyus allergiás

 

Igen változatos tüneteket tapasztalhatunk, a legszembetűnőbb, hogy a kutyus nagyon sokat vakarózik, rágja, harapdálja a bőrét, gyakran nyalogatja a mancsait. Szintén gyanúra adhat okot a hasmenés, a tüsszögés, a szőrhullás, a foltokban kopaszodás, az orrfolyás, a gyulladt, vörös szemek. Idesorolandók a különféle bőrpanaszok is, az irritált, kipirosodott bőr. Továbbá gyakori az is, hogy az eb szinte folyamatosan a fülét vakargatja.

 

Bundás barátainknál éppúgy kiválthatnak allergiát környezeti tényezők, mint a takarmányban található összetevők. Ez utóbbi tekinthető a gyakoribbnak, de azért fontos megismerni a másik fajtát is.

 

Mit tehetünk környezeti allergia esetén?

 

Elég gyakori tévhit, hogy az ebek panaszait kizárólag a takarmány valamely komponensei váltják ki. Négylábú kedvenceink lehetnek allergiásak pollenekre, penészspórákra, atkákra, sőt, még a szappanokban, tisztítószerekben található összetevőkre is.

 

Talán meglepő, de allergizálhatnak a mi bőr- és szőrmaradványaink is, ezt hasonlóképpen kell elképzelni, mint amikor egy ember allergiás az állatszőrre, csak itt fordított a helyzet.

 

A környezeti allergia esetében bár teljesen nem tudjuk ezeket a kiváltó ágenseket kizárni az élettérből, mégis sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebb legyen jelen állatunk környezetében. Takarítsunk gyakrabban, cseréljük le a nehezen tisztítható szőnyegeket, lakástextileket valami egyszerűbb megoldásra. Ha pedig a pollenek jelentik a probléma forrását, időzítsük a sétákat a kora reggeli vagy késő esti időszakra. 

 

Hogyan kezelhető a takarmányallergia?

 

Amennyiben arra gyanakszol, hogy kedvencednek valamilyen élelmiszer-allergiája van, érdemes bevetni az eliminációs diétát. Ennek lényege, hogy 2 hónapra kizárod azokat az összetevőket az étrendjéből, amelyek gyakori allergénnek számítanak. Amikor pedig eléri a tünetmentes állapotot, elkezded apránként, fokozatosan visszavezetni ezeket, és a tapasztalt változásokat, tüneteket feljegyzed. Ezt a szakaszt csak körültekintően, állatorvosi egyeztetés után szabad végezni! Fontos továbbá, hogy kizárjunk minden más, súlyos megbetegedést. Amennyiben beigazolódik, hogy kutyusod allergiás valamely eledel-összetevőre, érdemes váltani hipoallergén kutyatápra.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...