18.2 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

 

 

A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes szegmensekben, így a hazai ingatlanpiacon is. Az elmúlt években folyamatosan lefelé tartó tendenciát mutatott az ingatlanpiac, a belső kereslet csökkent, visszaestek a reálkeresetek, és a magas kamatszint sem segített sokat a helyzet megoldásában.

 

Kedvező kilátásokkal találkozhatunk 2024-ben

 

A 2023-as év egyértelműen a korrekció éve volt. Ugyan elmaradt a várt fellendülés, mivel a harmadik negyedévre összesen 31%-kal esett vissza a lakáspiaci forgalom. Összességében azonban bőven találhatunk bizakodásra adó okot: az éves árváltozás mértéke az elmúlt 10 év legalacsonyabb szintjét hozta, mindössze 1,5%-ot. A kereslet jelentősen visszaesett, a 2022-ben rekord mértékben dráguló családi házak értéke is csökkent. A kevesebb lakásvásárlás egy általános jelenség lett, de ez a tendencia hamarosan megáll, ahogy azt a Banknavigator elemzése is mutatja.

 

A KSH statisztikái is azt mutatják, hogy tavaly az év első negyedévében még emelkedtek az árak, de a használt lakások esetében stagnálást lehetett tapasztalni a második negyedévben, a harmadikban pedig 0,6%-os csökkenést “ért el” a piac. Az új lakásoknál még nagyobb, 1,8%-os csökkenést mértek a harmadik negyedévre. Természetesen a 2015-ös árakhoz viszonyítva 2023 harmadik negyedévében a használt lakások 2,6-szoros, az újak pedig 3-szoros áron keltek el. Ha 2022-höz hasonlítjuk, akkor a használtak ára stagnált, az újaké pedig 11%-os emelkedést mutatott.

 

A fogyasztói igények is alaposan megváltoztak, az utolsó negyedévben a tranzakciószámok növekedtek, aminek hátterében a kivezetésre kerülő CSOK iránti megnövekedett kereslet állt, és sokan kötöttek előszerződést a 2024-ben életbe lépő CSOK Pluszra. A vásárlók leginkább a kisebb alapterületű, 1-2 szobás ingatlanokat keresték, továbbá a régebbi, felújítandó házak is előtérbe kerültek. Az infláció és a bizonytalan gazdasági helyzet sem segítette az eladókat.

 

A használt lakás volt a kelendőbb

 

2023-ben 45%-kal kevesebb új lakást értékesítettek, mint 2022-ben. Ez hatalmas különbséget jelent és leginkább a fővárosi szegmensben volt érzékelhető. A romló gazdasági és szabályozási környezet miatt júliustól decemberig 13%-kal kevesebb újonnan épült ingatlan cserélt gazdát. Az első félévhez képest szintén jelentős visszaesést jelent. Az új kínálat is jelentősen szűkült, de 2024-ben a nem hivatalos adatok alapján már látszanak az élénkülés jelei. Egyes portálok 30-40%-kal több érdeklődővel találkoztak, de a másik oldalról még mindig a kivárás a jellemző.

 

Mit hozhat a CSOK Plusz?

 

Már tavaly nyár végétől élénkülés volt tapasztalható, amikor a kamatszintek még 8-9 százalékon álltak. A kamatplafon bevezetése ugyan nem hozott új érdeklődőket a piacra, de a CSOK Plusz bevezetése már sokkal nagyobb hatással volt az érdeklődőkre. Még sok a kérdés az elérhető államilag támogatott hitelkonstrukciókkal kapcsolatban, de a fellendülésben nagy szerepük lehet.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...