18.2 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

 

 

A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt években sem csökkent. Folyamatosan találkozhatunk a hírekben velük, továbbá évente jött valamilyen újítás, módosítás vagy éppen újabb lehetőség a családok számára. A falusi CSOK egy olyan családtámogatási forma, ami a kistelepüléseken érhető el.

 

Tökéletes lehetőség vidékre költözni

 

Ha valaki szeretne szabadulni a nagyváros zajától, akkor a falusi CSOK mellett még akár a babaváró hitel is tud segíteni, amit szintén el lehet intézni az expresszkolcson.hu oldalán. Természetesen még mielőtt bármelyikbe is belevágunk, jó, ha tisztában vagyunk a részletekkel. 

 

A falusi CSOK-nál 1 gyermek esetén a támogatás 2024-ben 600 ezer forintról 1 millió forintra növekedett. 2 gyermeknél 2,6 millióról 4 millióra, 3 gyermeknél pedig 10 millióról 15 millió forintra. Ha meglévő ingatlan korszerűsítésére akarjuk felhasználni a támogatást, akkor 1 gyermeknél 300 ezerről 500 ezerre, 2 gyermek esetén 1,3 millió forintról 2 millió forintra, valamint 3 gyermeknél 5 millióról 7,5 millióra növekedett.

 

Összességében a változtatás miatt a falusi CSOK-kal már 15 millió forint is elérhetővé vált a családok számára.

 

Ezenfelül még áfavisszatérítési támogatás is jár hozzá. A preferált kistelepüléseken érhető el a 27 százalékos és 5 százalékos áfavisszatérítési támogatás. Ugyanazok jogosultak rá, akik a falusi CSOK támogatásra is. Új építésű ingatlan esetében az ÁFA visszatérítés 2024-ben maximum 300 m2 alapterületű házaknál érhető el. A szakértők szerint is az egyik legfontosabb családtámogatásnak jelenleg a falusi CSOK számít. 

 

Természetesen még igénylés előtt jó, ha elvégzünk pár pontos kalkulációt, hogy felmérjük, hogy mekkora összegre van szükségünk és egy szakember véleményét is kikérhetjük a témában.

 

Érdemes kistelepülésre költözni

 

Ezt leginkább az érezheti át, aki már nagyvárosban és kistelepülésen is egyaránt élt néhány évet. Utóbbi sokkal nyugodtabb, csendesebb környezetet tesz lehetővé az egész családnak. Erős a közösségi szellem, általában “mindenki ismer mindenkit”, szorosabb kapcsolatot lehet kiépíteni a szomszédokkal. Költséghatékonyabb az életvitel is, gondolunk itt az ingatlanárakra, élelmiszerárakra és a mindennapi kiadásokra. A természet is sokkal közelebb lehet hozzánk, gyönyörű tájak, dombok, erdős területek mellett élheti a család a hétköznapjait.

 

Az egészségre is jó hatással van, ha nem kell folyamatosan rohanni. A levegő minősége is sokkal jobb.

 

Folyamatosan változik a támogatási környezet

 

A falusi CSOK 2024-ben még garantáltan elérhető, nem kell kapkodni, de a halogatással sem kell túlzásba esni. Az egyes családtámogatási programok folyamatosan változnak. Egyik évről a másikra gyakran vezetnek ki egy-egy lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy aki már régóta tervezi, hogy egy kistelepülésre költözik, most jött el a tökéletes alkalom a falusi CSOK segítségével.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...