34.1 C
Cegléd
2024. július 15. hétfő
spot_img

Energiatakarékosság otthonra

 

 

Mivel a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai egyre nyilvánvalóbbá válnak, sokan keresik annak lehetőségét, hogy szerény lehetőségeik között maguk is hozzájáruljanak a káros folyamatok lassításához.

 

Bár az EnergyHub cégcsoport – energiahatékonysági esettanulmányok készítésével – alapvetően a vállalati szférát segíti hozzá a fenntarthatóbb működéshez, de az oldalukon a lakosság számára is találtunk hasznos tippeket az otthoni energiatakarékosság javításához.

 

Ne pazaroljunk!

 

Sok esetben nem is lenne arra szükség, hogy valamilyen kényelmi funkcióról lemondjunk, az is sokat segítene, ha egyszerűen nem pazarolnánk a szükségesnél több energiát igényeink kielégítésére.

 

Jó példa erre a stand-by üzemmód a legtöbb háztartási készüléken, aminek gyakorlati haszna igazán kevés azonkívül, hogy azt érezhetjük, berendezéseink ugrásra készen várják, hogy használjuk őket. Viszont mindez feleslegesen eltékozolt energiát emészt fel, szóval nem érdemes játszani a gépek urát, minden készüléket nyugodtan kikapcsolhatunk, amikor nincsenek direkt használatban.

 

Emellett szintén az életszinvonal változtatása nélkül léphetünk a fenntarthatóság irányába, amennyiben energiatakarékos gépeket vásárolunk. Erre odafigyelve pontosan ugyanazt az életet élhetjük, mint korábban, viszont kevesebb energia felhasználásával.

 

Fűtés-hűtés okosan

 

A háztartások energiafelhasználásának egy jelentős részét a fűtés (és hűtés) emészti fel. Amivel kapcsolatban nemcsak energia szempontból szaladt el velünk a ló, hanem jellemzően télen melegebbet, nyáron hidegebbet tartunk fenn a lakásban az egészségesnél.

 

Az optimális szobahőmérséklet télen 20-22 Celsius-fok (alváshoz 18-19), kánikulában pedig már a 26-28 fokos lakás is komoly felüdülést jelent. Ne feledjük, a nagy különbség a kinti és a benti hőmérséklet között nemcsak sokba kerül, de a szervezetnek is felesleges megterhelést jelent.

 

A lakás hőmérsékletét télen 1 fokkal csökkentjük, átlagosan 5-6 százalék energiát takaríthatunk meg, hűtésnél egy fokról lemondva ennél is többet, 10-15 százalékot is spórolhatunk. És akkor olyan trükköket még nem is említettem, hogy a konyhában főzés közben hő szabadul fel, amit télen használhatunk fűtésre is, míg nyáron ehetünk akár hideg ételt, vagy főzhetünk a kertben, teraszon, nem növelve feleslegesen a lakás hőmérsékletét.

 

Becsüljük meg a vizet!

 

Nem csak az elektromos árammal érdemes okosan bánni, hiszen a víz is olyan kincsünk, amit nem becsülünk meg eléggé.

 

Egy nyitott csapon 15-20 liter víz folyik el percenként, egy nyitott csapos fogmosással akár 40-50 liter vizet is a csatornába engedhetünk feleslegesen.

 

Bár gőzölgő kádban csücsülni kényelmes, viszont egy zuhanyzással sokkal spórolósabban megoldhatjuk a tisztálkodást, ami a használati meleg víz előállításához szükséges energia szempontjából is megtakarítást eredményez.

 

A perlátor egy olyan ügyes szerkezet, mely a kiáramló vizet levegővel dúsítja, így megmarad a zubogás élménye, viszont mindez 30-40 százalékkal szerényebb fogyasztással érhető el.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...