9.3 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Malmokról a végső pusztulás előtt

 

– Miért éppen a malomiparról szól a kiadvány? Köze van ennek az elmúlt években elbontásra került vagy romló állapotú  több malomépületnek, és az ehhez kapcsolódó helyi hatósági passzivitásnak?
– Első kutatási témavázlatunkat és a kiadvány tervét 2010 őszén készítettük. Kutatótársam, Szokolai Katalin témaérzékenységének köszönhető, hogy a témát felfedeztük magunknak. Ő volt az, aki a ceglédi malmok, malomtulajdonosi kastélyok romló állapotát látva elhatározta, hogy megörökíti a malomipar még meglévő emlékeit. Végül a Bajcsy-Zsilinszky úti malom 2010. évi elbontása adott lendületet munkánknak. Ennek a malomnak a sorsa tudatosította bennünk, hogy fel kell gyorsítanunk kutatásunk ütemét. Sajnos az idő minket igazolt, azóta a Kőrösi úti Erzsébet malmot is elbontották, szerencsénkre éppen az után, hogy utoljára még végigfotózhattuk a malom belső tereit. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy kutatómunkánk során kerültük az értékítéletet, elsődleges célunk a malomipar múltjának bemutatása volt, ami nem lehetett volna hiteles, ha elfogultak vagyunk. A modern néprajzkutatás ugyanúgy vizsgálja a változásfolyamatokat és a jelenkort, mint a közel- és régmúlt jelenségeit. Nem megállítani akartuk tehát az időt, hanem csak rögzíteni azt a pillanatát, amit holnap már nem élhetünk át. Mert az idő előrehaladtával a ceglédiek egyre nehezebben fognak emlékezni a malmokhoz kapcsolódó személyes élményeikre. Idővel pedig az emlékek is elhalványulnak, sőt el is tűnnek az emlékezők halálával.
– „Szemelvények Cegléd néprajzából I.” feliratot visel a kiadvány, milyen területek kutatásával tervezik folytatni a sorozatot?
– Elsősorban azokat a hagyományos, a paraszti-mezővárosi kultúrához kapcsolódó jelenségeket igyekszünk tudományosan feldolgozni, majd bemutatni, amelyek eltűnőfélben vannak, veszélyeztettek, vagy valamilyen szempontból „ceglédi specifikumnak” tekinthetők. Előbbiek közül a kádármesterség, utóbbiak közül pedig a csíramálé vonatkozásában végeztünk előkutatásokat. A következő kiadvány megjelenése nagyban függ a nyomdaköltségek előteremtésétől, de 2012 végéig mindenképp szeretnénk a sorozat második kötetét is kiadni.
– Hol lehet beszerezni az érdeklődőknek a kiadványt?
– A kiadvány mindösszesen 300 példányban jelent meg. Ennek nagy részét már eljuttattuk a helyi közintézményekhez, iskolákhoz, könyvtárakhoz, illetve a néprajztudomány központi és szakintézményeihez, hogy a város „tudományos jóhírét” tovább öregbítsük. A fennmaradó példányokat a lokális érzületű ceglédi lakosoknak szeretnénk eljuttatni. Az érdeklődők a laszlohor@yahoo.com e-mail címen igényelhetnek – a készlet erejéig – egy-egy példányt, amelyet ingyenesen (minimális postaköltség utánvéti térítésével) küldünk el a megadott postai címekre.
KA

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...