16.1 C
Cegléd
2023. október 4. szerda
spot_img

Ülésezett a képviselő-testület

A ceglédi polgármesteri hivatalhoz csatlakozna Kőröstetétlen hivatala. A településen 800-an laknak, így önálló hivatalt nem tarthatnak fent ezen túl. Ceglédnek, mivel nem szomszédos Kőröstetétlennel, nem kötelessége fogadni a község hivatalát – mondta el a jegyző, dr. Diósgyőri Gitta. Földi László polgármester szerint azonban segíteni kell a környező kistelepüléseket, és ez az együttműködés jól működhet, ha jól működtetik. Végleges döntés még nem született, a testület csak annak előkészítéséről határozott.
A testület elé került a város gazdasági társaságainak III. negyedéves jelentése is. Összességében elmondható, hogy valamennyi városi cégnek bevételi elmaradása van a tervezetthez képest, jelentősek a kintlévőségek és a szállítói tartozások. Az időarányos önkormányzati támogatást azonban rendben megkapták. A cégek – az Ökovízen kívül – póttámogatást is kértek az önkormányzattól, melynek egy részét meg is szavazta a testület. A Sportcsarnok és a városi televízió a lejárt tartozások összegéig mintegy 4,5, illetve 5,8 millió forintos póttámogatást kapott, utóbbi cégnek a 3,7 millió forintos fűtési díj tartozását is elengedte az önkormányzat. A termálfürdő 7,5 millió forintot kap, a VÁRVAG-nak pedig a teljes kért összeget, mintegy 21 millió forintos pótlást megszavazta a testület. Körülbelül ekkora összeggel szerepelt egyébként a VÁRVAG tervében a parkolórendszer kiterjesztéséből származó bevétel, ez azonban elmaradt – vagyis a lakosságnak nem kell az eddiginél több parkolóhelyen is díjat fizetni a várakozásért.
Az idei intézményi átalakításoknak köszönhetően – ezen belül is elsősorban két óvoda Váci egyházmegye fenntartásába adásával – mintegy 17 millió forintot takarított meg az önkormányzat.
Elfogadta a testület a városi pszichológus beszámolóját. Ebből kiderül: működése egy éve alatt 137 gyermeket látott el a szakember, illetve konzultált a szülőkkel. Az eseteket a gyermekorvosok irányítják a pszichológushoz, a státuszt pedig annak nyomán hozta létre tavaly az önkormányzat, hogy a gyermekgyógyászok úgy látták, sok kiskorú küzd pszichoszomatikus tünetekkel.
Elfogadta a háziorvosi ügyelet és a mentőszolgálat beszámolóját is a képviselő-testület azzal, hogy rendkívüli bizottsági ülés keretében újra átbeszélik, és megpróbálják kiküszöbölni a jelentésekben feltárt működési hibákat. A testület elfogadta a 2013-ra szóló belső ellenőrzési tervet is, amit Kis Attila képviselő javaslatára kiegészítettek a városi rendezvények célellenőrzésével. A jövő évi rendezvénynaptárra is igent mondtak a képviselők, vagyis 2013-ban is lesz laskafesztivál, ahogy Kossuth-toborzó is többek között.
Jogszabályi okok miatt visszaállították a korábbi védőnői körzeteket, így most ismét öt védőnői állás van betöltetlenül a városban. A szakemberek helyettesítéssel oldják meg a feladat ellátását.
Terv készül a köztéri bútorok (padok, hulladéktárolók, biciklitárolók, virágtartók) megújításáról. Ennek egyik fő célja a biztonságos kerékpár elhelyezés megoldása lenne. 
Egy telekcserének köszönhetően, amiről most döntött a testület, száz százalékban az önkormányzat tulajdonába kerül az a földút, amely a Pesti utat köti össze a termálfürdővel. Az út aszfaltozására az önkormányzat terveket készíttetett, és pályázati forrásokat szeretne igénybe venni.
A testületi ülésen fiatal sportolókat is köszöntöttek, így Pákozdi Jenifer és Takács Vivien Európa bajnok Fit-kid versenyzőket, és Hegedűs László tízszeres magyar bajnok triálost.

Több fotó Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Egymilliót csaltak ki egy 80 éves nőtől

Egymilliót csaltak ki „óvadékra” a 80 éves nőtől azzal,...

Nemzetközi konferencia – ceglédi előadóval

Az alföld: Petőfi 200 konferenciát szerveztek a Vajdaságban szeptember...

Fűrészláncok, melyek kimagasló tulajdonságokkal rendelkeznek

    Ahhoz, hogy a különböző kerti munkákat gyorsan, hatékonyan és...

Halálfejes lepke Cegléden

Különleges rovar pihent meg Cegléden az Alszegi úton, az...

Hamarosan elkészül a futókör

Folyamatos fejlesztések zajlanak az Újváros szívében, a Vörösmarty téren,...