14.5 C
Cegléd
2024. május 29. szerda
spot_img

Piaci körkép

– Tősgyökeres ceglédi vagyok, minden hetipiaci napon kijövök, de nagyon el vagyok keseredve, nem találok semmit, nagy a felfordulás. – sorolja felháborodva egy hölgyvásárló. – Hogy mit szólok az új tetőhöz? Én azt gondolom sokkal jobb lesz, mint a régi volt, csak attól félek, hogy sokat fog csúszni az átadás. És az nem tesz jót se az árusnak, se a vásárlónak, a piaci szezon kezdetén. 

– Én azt mondom, a csarnokban nem 3-4 árusnak kellene lenni, más piacokon ez nem így van, ráadásul alig van hely a vásárlóknak. Szerintem inkább a csarnokot kellett volna bővíteni, nem pedig külön fedett részt építeni. – mond sommás véleményt egy másik asszony.

A piac legidősebb árusa a 94 éves, Nagy Istvánné. Férje 20 éve halt meg, azóta jár heti kétszer a piacra árulni, ami megterem a kertben. – Rossz a piac, – meséli, alig tudja eladni az árut. Inkább odaadja ráfizetéssel – most például egy kisgyermekes anyukának a sóskát, – csak nem romoljon rá. 

– Ahogy elnézem, a teteje fog fényt kapni, az időjárás viszontagságaitól is megvédi majd az árusokat és a vásárlókat. – mond pozitív véleményt a tetőt nézegetve egy vásárló. – Hogy milyen lesz az oldala az még nem látható a munkálatok jelen szakaszában, de kikövetkeztethető, nekem biztatónak tűnik az összkép. Ezen a kicsi helyen, nagyon sok jó ember elfér majd. – teszi hozzá nevetve a zöldséget-gyümölcsöt heti egyszer a piacon beszerző nagycsaládos tanárnő.

– Közepes a termés, legalábbis ami most van, hogy milyen lesz nem tudom, nem látok a jövőbe, mióta belémcsapott a villám. – válaszol általános derültséget kiváltva egy árus az idei termést firtató kérdésünkre, aztán mégis vállalkozik a jóslatra: – A gyümölcsből lesz kevesebb a fagy miatt, a többiből lesz minden. Dinnye is lesz, ha nem lesz jég. Hogy a csarnok?! Hát azt jól elszúrták, mert amit meg lehetett volna csinálni tíz millióból, azt megcsinálták 45-ből. Értem én, abból nem lehet ellopni 15-öt. Közben 16-szor 60 méteres csarnokot lehet készen venni öt millióból, másik ötért felállítják. – mond konkrét számokat is a kereskedő.

Kicsit távolabb három generáció, a mama, a lánya és az unoka, valamint annak felesége árul az egyik őstermelői asztalnál, az eperjük különösen szép. – Az egész család közösen dolgozik, termeli a zöldséget-gyümölcsöt, és persze piacoznak, már több mint 30 éve. – meséli a család rangidős tagja, – és látható hogy lesz folytatás is. Asztaluknál a múlt, a jelen és a jövő találkozott péntek reggel a ceglédi zöldségpiacon.


Megkerestük a piac-project ügyében Tótin Lóránt kabinetvezetőt, aki arról tájékoztatta lapunkat május végére várható a piac átadása: – Két oka volt a késlekedésnek és egyik sem a kivitelező cég hibája. Az egyik az építési engedélyezési eljárás elhúzódása, melyben két hivatal között volt hatásköri vita, ami két hetes késéshez vezetett. Ezenkívül több mint egy hétig hátráltatta a munkálatokat a márciusi szélsőséges időjárás. A munkálatok most jól haladnak, a második rész zsaluzása, kiöntése zajlik, majd sor kerül a festésre és csatornázásra és a hungarocell díszítőelemek felhelyezésére. Reméljük az átadás után mindenkinek örömére szolgál majd az új fedett piac.

A project, – amelynek fő célja a tanyasi termékek piacra jutásának segítése volt – két további elemének elkészülte is célegyenesbe került. Ceglédi vállalkozótól szereztünk be mobilkemencét, melyet már át is vett a Tanyagondnoki Szolgálat, és hamarosan elkészül és használatba vehető lesz a két napkollektoros gyümölcsaszaló is.

Képes riportunk itt tekinthető meg…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...