22.6 C
Cegléd
2024. április 29. hétfő
spot_img

Szerelem tegnapelőtt, tegnap és ma

Október 30-án nyílt meg Miklósovits László, grafikusművész kiállítása a Ceglédi Galériában, Erato – Szerelem tegnapelőtt, tegnap és ma címmel. A tárlaton Földi László országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. A kiállítást Dr. Szörényi László irodalomtörténész nyitotta meg, a művész új, Gyökerek című könyvét pedig, Fazekas László, Albertirsa polgármestere mutatta be.

A 70 éves művész, 47 éve Zalaegerszegről került Albertirsára. Miklósovits László könyvtervező és illusztrátor, neves kép- és tervezőgrafikus és különböző folyóiratok, hetilapok számára is dolgozik. Első ceglédi egyéni kiállítása 1970-ben volt, a Kossuth Múzeumban. 

A megnyitón Földi László országgyűlési képviselő köszöntette az alkotót, és örömét fejezte ki, hogy Cegléd város helyt ad a környéken alkotó művészeknek, amit nagyon fontosnak is tart. A kiállítás címében szereplő Erato, a szerelmi és erotikus költészet megtestesítője, a kilenc múzsa egyike, a görög mitológia istennője. Nem véletlen adta ezt az elnevezést a tárlatának a művész.

– Miklósovits László a költészet metaforájaként fogja fel az erotikát. – méltatta az alkotásokat Dr. Szörényi László irodalomtörténész. – Nagyon különleges olvasó és grafikus egyben. Egészen biztos, hogy nagyon nehéz verset olvasni, ha nem tanuljuk meg, lelki süketségben élünk, adja az Isten mindnyájuknak múzsai csókot és olvassanak hozzá sokat és nézzék meg a képeket. 

Fazekas László, az alkotó jelenlegi lakóhelye Albertirsa polgármestere, most megjelent Gyökerek című kötetét mutatta be, azzal: a kötet csak egy szelete Miklósovits László teljes életművének.

– Úgy nézzék ezeket a képeket, hogy mi mindannyian hétköznapi csapdák között járunk: adó, munka, pénzkérdés, mindenféle problémák, néha térdig járunk a mocsokban és nekem az volt a szándékom, hogy felmutassak valami olyat, ami pozitív – tette hozzá a művész.

A kiállításon megmártózhattunk egy picit a szerelemben, az erotikában és a költészetben is. A képek egyszerűek, lényegre törőek, kikapcsolnak. Ha tovább visszük a gondolatot, akkor pedig felnyílhat a szemünk arra, hogy az életben mennyire fontos a szerelem, a szeretet. Legalább egyetlen ember, akinek őszintén megmutathatjuk teljes valónkat, megoszthatjuk örömünket. Az élet borús olykor, teli problémával, de az értékekkel, a jó dolgokkal kellő erőt kaphatunk ahhoz, hogy meglássuk a szépet, és megküzdjünk a gondjainkkal. A kiállítás megtekinthető a Ceglédi Galériában, november 15-ig.

Kovács Diána

FOTÓK az eseményről Szokolai Attilától itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hat polgármester jelölt

Átvették az ajánlóíveket a jelölő szervezetek és a jelöltek,...

Diákolimpiai elődöntő sikerek

2024.04.27-én Csongrád adott otthont a FitKid Országos Diákolimpiai "A"...

Nem sokon múlt a tömegbaleset

Ismét egy döbbenetes felvétel került elő a magyar utakról....

Szemkápráztató látvány a ceglédi napnyugtában

Több országos hírportál is beszámolt róla, az Időkép oldalán...

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...