34.9 C
Cegléd
2024. július 15. hétfő
spot_img

Képzeletbeli utazásom emlékei

– Milyen technikával dolgozol?

– Anyagminőségben ezek magastűzű kerámiák, és a legarchaikusabb technikával készülnek hurkákból, fölrakással. A munkáim felületén, finom kis rezgések, vagy hullámzó felületek látszanak, melyek a taktilitásból fakadnak, ahogy az ujjam érinti a felületet, ahogy összedolgozza egyik hurkát a másikkal, abból adódik ez a fajta ritmusos hullámzás.

– Melyik az itt látható legfrissebb munkád?

– A legutolsó időszaknak három lenyomata, Táj I., II., III. címmel. Ez a munkám technológiailag is új számomra, mert porcelánból készült, illetve magát az alapanyagot is én kísérleteztem ki. Ezt a fajta moduláris készítési rendszerét, ami végül is a felületről olvasható, az elmúlt másfél évben leltem meg, illetve próbálom fejleszteni azóta is folyamatosan.

– Ennek a hármas lenyomatnak miért adtad a „Táj” címet?

– Ez egy új irányvonal, tavaly készült. Konkrétan nem táj, hanem a porcelán elemek tagolásából fakadóan egy ilyen grafikai rendszer jött létre a felületen. Olyan, mint amikor egy repülővel lenézünk a tájra, telkek, szántók, és a búzatáblák parcellázása köszön vissza benne. Ennek a munkámnak a konkrét előképei ceglédi vonatkozásúak. Az 1840-es évek időszakából származó parcellakiosztást használtam fel ezeknél. Néhol azért módosítottam, hogy a kompozíció kellő feszültséget tartalmazzon, de ez volt a kiindulási pont.

– Az alkotásaid tartalmaznak-e rejtett üzeneteket a társadalom felé?

– Konkrét üzenetem nincs a társadalom felé. Nem provokálok aktuális témákat. Nemcsak a kerámián belül, hanem ha rajzolok, akkor is a klasszikus, mondjuk úgy, az archaikusabb irányvonalat képviselem, amikor nem az a cél, hogy polgárpukkasztás történjen, vagy valamire felhívjuk a figyelmet. Egyszerűen én azt feltételezem, ha valaki ránéz a tárgyaimra – legalábbis én így vagyok vele – akkor egyfajta nyugalmat vél felfedezni. A formák egymás mellettiségével, egy nyugodt formarenddel szeretném közvetíteni, gyakorlatilag a belső nyugalmat.

 


A tárlat március 21-ig látogatható a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár Galériájában. Március 18-án (szerdán) 17.00 órakor Zakar József tárlatvezetéssel egybekötött vetített képes előadáson mutatja be az érdeklődőknek a hazai modern és kortárs kerámiaművészet főbb irányvonalait.

A felső tagozatos- és középiskolás diákok – a tárlat ideje alatt – rendhagyó rajzórák és tárlatvezetések keretében ismerkedhetnek a kortárs kerámiaművészettel pedagógusok és Zakar József közreműködésével. A foglalkozásra előzetes bejelentkezés szükséges (53/505-044).  

FOTÓK az eseményről Kisfaludi istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...