7.3 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Hamarosan szemétszámla!

Lassan a ceglédiek is kezdhetnek spórolni a szemétdíjra, hiszen április óta nem kaptunk számlát a szemétszállításról.  „Több hónapos késéssel, szeptemberre sikerült megtalálnia a köznyelvben kukaholdingként emlegetett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelőnek azt a céget, amelytől megveszi majd a számlázási rendszert. A 150 cég körülbelül ötmillió ügyfelének átvételére és egy új számlázó programra kiírt közbeszerzési eljárást két ajánlattevő közül a 2014-ben 55 milliárd forint fejében visszaállamosított Antenna Hungária és a Videoton-vezér Garancsi Tibor cégtársai által jegyzett Euromacc Kft. konzorciuma nyerte el, amely 549 millió forintért vállalta a feladatot.” – írta meg a hvg.hu. Hiába vette át már április 1-jével az addig önkormányzatok által működtetett lakossági hulladékszállítást az állam, a számlázás részleteit szabályozó rendeletek csak május végére készültek el, a kukaholding június 8-án írta ki a közbeszerzési pályázatot, és csak szeptemberben hirdetett győztest.

A számlákat tehát eddig azért nem kaptunk az NHKV-tól, mert eddig nem akadt, aki kiszámlázza azt. A kukákat ténylegesen ürítő cégek – Cegléden az Ökovíz Kft. – ugyanis április óta a törvény szerint nem számlázhatnak. Várhatóan októberre áll fel az országosan egységes rendszer, amelyben a fogyasztók negyedéves számlákat kapnak majd, a kukaholding pedig részletfizetési lehetőséggel kecsegteti őket.

A rosszban jó hír, hogy Cegléden azért működött a szemétszállítás, de többek között a Nógrád és Pest Megyében tevékenykedő Tiszta Vidékért Nonprofit Kft és a Zöld Híd Kft is bejelentették amíg nem kapnak előleget beszüntetik a szemétszállítást. A hvg.hu információi szerint a hulladékos vállalkozások felét fenyegette hasonló csődveszély, ezek mindegy ötmilliós lakos szemetét gyűjtik össze. „A kormánynak ötmilliárd forintjába került, hogy elkerülje a hulladékos piac összeomlását. Ehhez azonban a Belügyminisztérium Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának a bevonására is szükség volt: megkapta a felhatalmazást, hogy vészhelyzetben kényszerszolgáltatót jelöljön ki. Eddig csaknem 600 településen kellett hosszabb-rövidebb időre ezt tennie. Ám egyre nehezebb hadra fogható céget találni. Júniusban 158 településen összesen 21 kényszerszolgáltató dolgozott, közülük többen a végüket járják. Júliusban egy kormányrendelet meghosszabbította a parancsuralmi időszakot, az eddigi 1 év 9 hónap helyett 3 évre jelölhet ki szemétszállítót a katasztrófavédelem.” – írta a hvg.hu.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...