27.1 C
Cegléd
2024. július 22. hétfő
spot_img

HÍR-es lett a Ceglédi Laska

2018. december 7-én az Agrárminisztériumban ünnepélyesen került átadásra a Ceglédi Laska HÍR védjegye, ezzel Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményébe került a Ceglédi Laska. A védjegyet a pályázatot benyújtó intézmény, a Kossuth Művelődési Központ ügyvezetője vette át.

Magyarországon 1998-ban az Agrárminisztérium (jogelődje: Földművelésügyi Minisztérium) az Európai Unió Euroterroirs kezdeményezéshez csatlakozva “Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) elnevezéssel programot indított azzal a céllal, hogy létrehozza Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét.

A gyűjtőmunka eredményeként 300 termék szakmai-történeti leírása készült el. A program alatt összegyűjtött termékleírások nemzeti kincsként kezelendők.

A 2000. december 31-én lezárt HÍR gyűjteményben jellegzetesen magyar, illetve különleges regionális élelmiszeripari termékek (zöldségek, gyümölcsök, húsipari termékek, sütőipari termékek, italok, tejtermékek, édesipari, cukrászati, és malomipari termékek, fűszerek és száraztészták), továbbá növény- és állatfajták szakmai-történeti leírása található.

A HÍR gyűjteményben szereplő termékek körének bővítését, valamint a hagyományos és tájjellegű termékek fogyasztói ismertségének növelését célzó program keretében a Minisztérium 2010 óta HÍR védjegyhasználati szerződést köt azokkal a termelőkkel, előállítókkal, illetve csoportosulásaikkal, amelyek a HÍR gyűjtemény követelményrendszerének megfelelő, hagyományos és tájjellegű terméket állítanak elő.

A HÍR védjegy használati jog elnyerésére az Agrárminisztérium pályázati rendszert (HÍR pályázat) működtet, amelyre a jelentkezés folyamatos.

A jóváhagyott termékleírások jó alapot jelenthetnek az uniós oltalom (földrajzi árujelző, hagyományos különleges termék) elnyerésére irányuló kérelem kitöltéséhez, amennyiben az uniós oltalom iránti kérelmet a termék előállítását, értékesítését végző csoportosulás nyújtja be.

Forrás: Kossuth Művelődési Központ

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Neked mennyire naprakészek az ismereteid?

Sokan úgy gondolják, hogy nem lehet nekik újat mutatni...

Tippek bidé vásárlásához

    A bidé még ma is sok család számára ismeretlen...

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....