19.7 C
Cegléd
2024. május 30. csütörtök
spot_img

Már most allergia szezon?

A háztetőket és ablakainkat még szorgalmasan mossa a téli havat helyettesítő eső, havas eső, de megint egyre többen szipognak. A kerti hóvirágok, kankalinok és lassacskán a sáfrányok is megmozdulnak. De nem ezek okozzák az allergiás panaszokat, hanem az éger, a mogyoró, majd a fűz és így tovább. Eddig általában az volt a vélemény, hogy maguk a pollenszemek irritálják a nyálkahártyát. Ami igaz, de gyakran megfigyelték, hogy a pollenszemekhez különféle vírusok és baktériumok is kötődhetnek, akárcsak a porszemekkel utazó atkák.

A hisztamin érzékenységgel jelentkező kellemetlenségeket gyógyszerekkel szokták blokkolni – kisebb-nagyobb sikerrel. De nincs az a gyógyszer, amelynek nincs mellékhatása. Az antihisztamin hatású szerek sem kivételek. Már tavaly megfigyelhető volt, hogy az emberek tünetessége csökkent: a Covid-19 ellen viselt maszk a pollen nagy tömegeit képes megfogni, persze ha türelmesen viseljük. A kórtörténet szakmunkákban évek múlva majd csak ennyi pozitív szerepét írhatják a mostani komisz vírusnak, hogy a maszk az allergia mérséklésében kedvezőnek bizonyult.

Síkvidéken, ahol vizes élőhelyek is léteznek, a füzeken kívül a pázsitfüvek számára ugyancsak kedveznek. És ha a hűvösebb időben e fajok jelentkeznek – virágzással nincs vége a kellemetlenségeknek; ugyanis érkezik később a meleg, ami meg főként a parlagfűnek, ürömfüveknek kedvez. Most megtapasztalja egy ország, milyen maszkban élni, közlekedni. Régebben az ÁNTSZ kiadott egy szemléletes táblázatot, amely a legfőbb allergéneket gyűjtötte össze, naptárba szerkesztve.

Az emberek problémáit tetézi a még kevésbé ismert, de legalább annyira veszélyes keresztallergia. A következményeit fokozottan érdemes figyelembe venni, mert elég alattomosan jelentkezik és csak nehezem tudjuk a fulladásos tüneteket kivédeni. Néhány fontos fajnak „partnerei” is vannak, így az alábbi fajok pollenszóródása esetlegesen komolyabb panaszokat válthat ki az alábbi gyümölcsök, zöldségfélék fogyasztása esetén, a pázsitfüvek virágzása meg akár a gluténérzékenységet növelheti. Hirdetik a reklámok a gyümölcsök, zöldségfélék egészséges voltát, de sokaknak a fogyasztása a nyír, a parlagfű, a fekete üröm vagy a pázsitfüvek virágzása idején kellemetlenségekkel járhat. És a felsorolás folytatható. A legismertebbek a következők:

nyírfa: friss gyümölcsök, mogyoró, dió, petrezselyem, zeller

parlagfű: banán, görögdinnye, sárgadinnye, kivi, uborka

fekete üröm: alma, őszibarack, kömény, bors, avokádó

pázsitfüvek: szőlő, füge, sárgarépa, paradicsom, gabonafélék.

A négy pollen szennyezék közül a fekete üröm kevésbé ismert, de romos területeken, ahol a gyom uralkodik azért gyakori.

Az ürömfű így néz ki

ESDÉ

 

 

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...