25.6 C
Cegléd
2024. április 28. vasárnap
spot_img

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés – tovább gyűrűzik az Ipari park II. fejlesztés botránya.

Mint arról tegnap hírt adtunk, a ceglédi ipari területek bővítése kapcsán két ízben is hatalmas összeget kapott a város a fejlesztésre, az út kiépítése mellett pár kapavágáson kívül semmi sem történt. Ez egyúttal azt is jelentheti, hogy a 650 millió forintot maradéktalanul vissza kell majd fizetnie a városnak. Ráadásul nem csupán érdemi munka nem történt, de több mint 83 millió forint viszont – teljesítésigazolással – már kifizetésre is került. Ez súlyos bűncselekmény gyanúját veti fel, s többféle büntetőjogi tényállást is kimeríthet a csalástól a hűtlen kezelésig, de nem hallgatható el a polgármesteri felelősség kérdése sem, mivel a beruházást a város tulajdonában lévő Ceglédi Városfejlesztési Kft bonyolítja.

A mai napon rendkívüli testületi ülést tartottak a témában, amelyen felmentették a Ceglédi Városfejlesztési Kft ügyvezetőjét.

Sajtótájékoztatót is tartott dr. Csáky András az üggyel kapcsolatban. „A hét elején, pontosabban február 27-én jutott tudomásomra, hogy az ún. Ipari Park II. kibővítése kapcsán a beruházással valami nincs rendben.
A beruházást Cegléd Város Önkormányzata 100%-os tulajdonában lévő gazdasági társaság, a Ceglédi Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, Vasvári Csaba koordinálja. A kft., illetve az ügyvezető felett a munkáltatói jogokat Cegléd Város Önkormányzata gyakorolja. Maga a beruházás már 2017-ben, az előző testület ideje alatt kezdődött, s ennek során az M4-es gyorsforgalmi útra való közvetlen rácsatlakozást biztosító terület keleti oldalán feltáró út valósult meg. A beruházás keretén belül múlt év június 30-ig még az ivóvízhálózat, szennyvízhálózat és csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítésére kellett volna, hogy sor kerüljön. Az ügyvezető a határidő módosítására kérelmet adott be, hogy azt 2023. december 31-i időpontra változtassák. A rendelkezésemre bocsátott dokumentumok szerint megállapítható, hogy a közműellátására vonatkozó elemek nem valósultak meg. Vasvári Csaba ügyvezető úr a rendszeres időközönként megtartott projektmegbeszélések során mindvégig úgy tájékoztatott, hogy a beruházással kapcsolatban semmiféle probléma nem merül fel, az megfelelően halad.
Mindazok ellenére, hogy a beruházás nem valósult meg, a múlt év végére a szennyvízelvezetés kiépítésével kapcsolatosan teljesítési igazolás került kiállításra, melyet a projekt keretében megbízott műszaki ellenőr is igazolt. A munka kifizetése is megtörtént a kiállított számla alapján, ennek értéke 83.677.650,- Ft.
Vasvári Csabát kérdőre vontam, melynek során megtudtam, hogy az ivóvíz és csapadékvíz hálózatokra is kiállította már a vállalkozói számlát, amit fel is töltött az elszámoláshoz rendszeresített elektronikus felületre. Ennek a két számlának a kifizetésére nem került sor, teljesítési igazolás sem történt.
Személyes egyeztetés során a megbízott műszaki ellenőr elmondta, hogy mindvégig kommunikációs problémák álltak fenn Vasvári Csabával, és állította, hogy nem az ő aláírása szerepel a már kifizetésre került számlához kapcsolódó teljesítési igazoláson. Az én aláírásommal kapcsolatban is felmerülnek kételyek. A kivitelező kft. képviselőjével is egyeztettem, aki szintén problémásnak találta az aláírást. Állítása szerint a szerződés aláírására csak 2024 januárjában került sor a valóságban, annak ellenére, hogy 2023 decemberében aláírva már feltöltésre került a szerződés az elektronikus rendszerbe.
Mindezek alapján haladéktalanul feljelentést tettem a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságnál. Megjegyzem még, hogy az elmúlt időszakban a kft. felügyelő bizottsága, melynek „alapvető feladata az ügyvezetés ellenőrzése” sem jelzett felém semmiféle problémát a beruházással kapcsolatban. A nyomozóhatóság feladata pontosan kideríteni, hogy mi történt az ügyben. Megteszünk annak érdekében, hogy megvalósuljon a beruházás.” – tette közzé a polgármester.


A Fidesz-KDNP ceglédi képviselőcsoportja is sajtóközleményt jelentetett meg az ügyben.
“Zárt ülésen a polgármester javaslatára felmentettük a Ceglédi Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjét. Ezt követően nyílt ülésen döntöttünk a cég nagyprojektjeinek átvilágításairól. A legnagyobb kockázat az Ipari Park egyik projektjét érinti. A polgármesteri tájékoztatás szerint a sorozatos hibák miatt a visszafizetendő pályázati pénz elérheti a 600 millió forintot. Fideszes javaslatra elrendeltük a kapcsolódó belső ellenőrzés lefolytatását, nem hagyjuk a szőnyeg alá söpörni a témát. Nem járultunk hozzá, hogy zárt ülésben hallgassuk el a ceglédiek elől a részleteket. Már most nyilvánvaló, hogy a támogatási szerződés lejártát követően futottak le egyes közbeszerzések az Ipari parkban, és úgy fizettünk ki több tízmillió forintot, hogy semmilyen teljesítés nem történt. Hozzá se kezdtek az Ipari Parkban sem a csatorna, sem az vezetékes ivóvízhálózat kiépítéséhez, pedig a szerződések régen lejártak. Ezeket a munkákat a kapcsolódó pályázatban Cegléd vállalta, és erre kaptuk a pénzt. Dr. Csáky Andrásnak láthatóan nincsenek információi a témában, többször elhárította a válaszadást, nem vizsgálja a politikai felelősségét sem. Véleményünk szerint az óriási pénzügyi veszteségen túl, erkölcsi seb is érheti Cegléd városát, amiért a mindenkori polgármester: jelen esetben Dr. Csáky András a felelős!” – szól a közlemény.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...